Atena Boca este fondatoarea comunității LaPrimulBebe, este mamă și o femeie minunată.
Comunitatea LaPrimulBebe, este formată din mămici educate, și este cea mai relevantă comunitate de parenting online din România, numărând în acest moment aproximativ 65.000 de membri activi și filiale locale în 17 orașe din România.
LaPrimulBebe este singura comunitate din România aleasă de Facebook să facă parte din programul Community Leadership 2018, primul program internațional inițiat de Facebook și destinat celor mai buni 100 de lideri de comunități din lume. Acest program de un an de zile îi susține pe lideri cu traininguri, dar și financiar, ca să își realizeze visurile.
Am rugat-o pe Atena să ne răspundă la câteva întrebări din rolul de mamă și din experiența profesională
-
Ce crezi că își dorește cel mai mult un copil de la mama lui?
Ce întrebare frumoasă! Să îl accepte așa cum este el, nu cum și-ar dori ea să fie. Cu bune, cu rele, cu propriile încercări și propriul drum. Unde e acceptare, iubirea se simte necondiționat.
-
Care este din punctul tău cea mai frecventă greșeală pe care o face mama în relație cu copilul?
Nu pot vorbi în numele altor mame, pot vorbi însă în numele meu. Greșelile mele cele mai mari sunt că nu reușesc să găsesc starea de prezență în preajma lor atât de mult pe cât mi-aș dori, și că îmi doresc control asupra lucrurilor fără să iau în calcul uneori și poziția lor în ecuație.
-
Care crezi că este cea mai mare frică a mamelor în ceea ce privește relația cu copilul?
Fiind martorul a mii de postări în ultimii șase ani, de când am înființat comunitățile LaPrimulBebe am simțit că cea mai mare teama a mamelor e să nu facă aceleași greșeli pe care simt că părinții lor le-au făcut cu ele.
-
Care a fost cea mai mare frică a ta în rolul de mamă?
Încă este cea mai mare frica a mea. Că nu voi reuși să îmi accept, copilul în orice împrejurare, așa cum este el. Că nu voi reuși să îl iubesc necondiționat.
-
Crezi că o mamă trebuie să se educe, să facă cursuri de parenting pentru a reuși să crească un copil echilibrat?
Categoric. Mamele echilibrate cresc copii echilibrați, și cresc echilibrat copiii. Să crezi că poți crește un copil doar pentru că i-ai dat viață, fără să te uiți în tine, să conștientizezi lucruri și să vindeci ce ai de vindecat este o iluzie. E ca și cum ai merge la un medic să te vindece de o boală grea, și el nu a mai citit nimic de când a terminat facultatea.
-
Crezi că există un secret pe care să îl urmăm pentru a avea o relație armonioasă cu ai noștri copii? Dacă există, care este secretul?
Eu cred că atunci când avem o relație armonioasă cu noi înșine putem avea o relație armonioasă cu oricine. Lise Bourbeau, spunea în cartea ei, „Vindecarea celor cinci răni”, că masura în care ne acceptăm pe noi înșine este egală cu măsura în care îi acceptăm pe cei din jurul nostru.
-
Ce resurse și instrumente ne recomanzi pentru a deveni mame fericite și echilibrate?
Și eu sunt pe acest drum, și simt că mai am mult de parcurs. O fac însă cu pași mici, de multe ori cu frică, furie, vinovăție dar mereu cu bucuria lui „fac tot ce pot în fiecare zi”. Cred ca un pahar gol nu ține de sete nimanui. Să ne umplem nouă paharul, să ne umplem pe noi cu ceea ce ne face fericite este cel mai bun mod prin care putem apoi oferi și celor din jur. O mamă frustrată, obosită, care nu își onorează lucrurile care o fac sa fie cine este nu poate crește copii fericiți.
-
Cum ai descrie într-o frază „mama împlinită și fericită”?
O mama care se acceptă pe ea întru totul, cu toate luminile și umbrele din ea. O mama care conștientizează că viața copilului ei îi aparține lui, că rolul ei cel mai mare este să îi țina ușa casei mereu deschisă și o lumină aprinsă.
Mulțumesc mult Atena Boca, felicitări din suflet pentru tot ceea ce faci și mult succes!
Pe Atena Boca o găsești aici
https://www.facebook.com/Atena-Boca-1805870619441438/
Să ne fie de folos!
Angela